MIESZANKI PRZYPRAWOWE
Mieszanki przyprawowe to duża grupa produktów opracowana na bazie szerokiej gamy przypraw naturalnych i ekstraktów przypraw pochodzących z całego świata.
Nasze kompozycje nadają charakterystyczny, niepowtarzalny smak i aromat wyrobom mięsnym. Na życzenie Klientów wzbogacamy nasze mieszanki w składniki przedłużające trwałość wyrobów mięsnych, pozwalające zatrzymać na dłużej atrakcyjną barwę i smak.
Zaletą naszych produktów jest również wysokie skoncentrowanie, pozwalające na ich niskie użycie. Sugerowane użycie to zakres od 5 do 10 gram na kilogram masy wedliniarskiej.
Mieszanki przyprawowe do:
- kiełbas
- wędzonek
- wędlin podrobowych
- produktów blokowych
- konserw
ŚRODKI FUNKCJONALNE
KUTROLE
Kutrole to środki wspomagające kutrowanie mięsa w procesie produkcji wędlin, farszów mięsnych oraz wędlin podrobowych.
- poprawiają emulgację tłuszczów,
- zmniejszają ubytki termiczne,
- zapobiegają reakcjom utleniania i odbijania tłuszczy,
- skracają czas wędzenia,
- przyspieszają proces peklowania mięsa,
- poprawiają i utrwalają wybarwienie,
- poprawiają reologię wyrobów gotowych.
POLIMASY
Kompletne mieszanki do sporządzania solanek nastrzykowych i zalewowych. Środki przeznaczone do produkcji wyrobów o rożnych wydajnościach oraz wyrobów tradycyjnych. Polimasy pozwalają uzyskać:
- obniżają koszt gotowego wyrobu,
- dają lepsze efekty wiązania wody,
- pozwalają na dobre związanie farszu,
- poprawiają reologię wyrobu gotowego,
- wstrzymują synerezę i wyciek soku mięsnego,
- zmniejszają straty w trakcie obróbki termicznej.
Solanki nastrzykowe tworzone na bazie POLIMASÓW mają wysoki współczynnik dyfuzji solanki do mięśnia, co wynika z niskiej lepkości roztworu. Składniki użyte do produkcji POLIMASÓW mają cząsteczki o bardzo małej średnicy, co sprawia że solanki nie mają skłonności do sedymentacji i bardzo dobrze rozprowadzają się w wodzie.
Wszystkie Polimasy produkowane są również w wersjach smakowych z dodatkiem kompozycji przypraw i /lub smakowej nuty mięsnej.
KOMPOZYCJE FUNKCJONALNO - PRZYPRAWOWE
To kompletne zestawy przypraw i środków funkcjonalnych do produkcji kiełbas i wędlin. Ich główną zaletą jest łatwość w użyciu i dokładność w dozowaniu. Wielkość opakowania, kompozycję środka funkcjonalnego, linię smakową dostosowujemy do indywidualnych wymagań naszych Klientów. Stosowanie kompletnych dodatków do produkcji wyrobów mięsnych pozwala na skrócenie procesu technologicznego i ograniczenie ryzyka pomyłek - gwarantując oszczędność czasu i pieniędzy naszych Klientów.
AROMATY
W swojej ofercie aromatów posiadamy zarówno naturalne ekstrakty roślinne jak i aromaty mięsne, proponowane w formie pojedynczych smaków oraz gotowych mieszanek aromatycznych. W naturalny sposób podnoszą one walory smakowe, zapachowe i trwałość wyrobów mięsnych. Mieszanki przyprawowe w postaci ekstraktów przypraw i aromatów są bardziej skoncentrowane, czyste mikrobiologicznie, stabilne i odporne na obróbkę termiczną.
MARYNATY I MIESZANKI DEKORACYJNO SMAKOWE
Miesznaki dekoracyjno-smakowe to wieloskładnikowe kolorowe przyprawy smakowe na bazie przypraw naturalnych o różnej granulacji. Marynaty to gotowe mieszanki przypraw naturalnych i oleju. Zarówno marynaty jak i miesznaki dekoracyjno-smakowe znakomicie podnoszące walory smakowe i zapachowe wyrobów przeznaczonych do opiekania czy grillowania. W naszej ofercie posiadamy bogaty zestaw gotowych mieszanek przygotowanych specjalnie dla zaspokojenia najbardziej wyszukanych gustów.